Dłuższa doba - ciekawostka
| Autor |
Wiadomość |
|
ZERO
Pilot bombowca
|
 Dłuższa doba - ciekawostka
Zasłyszałem ostatnio w radio pytanie: czy doba może trwac dłużej niż pół roku? No oczywiście, że może. Merkury na ten przykład obraca się bardzo wolno wokół własnej osi, a że orbitę ma stosunkowo małą - obrót wokół osi trwa dla tej planety 2/3 jej obrotu wokół Słońca. Znaczy to, że merkuriańska doba trwa 2/3 merkuriańskiego roku 
| 17 lis 2008, o 17:55 |
|
 |
|
Azakal
Porucznik
Dołączył(a): 13 cze 2008, o 11:13 Posty: 737 Lokalizacja: Bydgoszcz Gadu-gadu: 3015275 Rasa: Khaak Gram w: X3: Terran Conflict
|
 Re: Dłuższa doba - ciekawostka
To jeszcze nic. Wenus wykonuje jedno okrążenie wokół Słońca w czasie 225 ziemskich dni. Z kolei czas jednego obrotu Wenus dookoła osi jest najdłuższym w Układzie Planetarnym. Wenus potrzebuje na to 243 ziemskie dni. Dla niewtajemniczonych okres obiegu wokół słońca to rok, a okres obrotu dookoła własnej osi to doba. Czyli na Wenus doba jest dłuższa niż rok 

DDTC 2.7 + CMOD 3 + SRM 0.80 i trochę skryptów
|
| 19 lis 2008, o 21:41 |
|
 |
|
BQB
Pilot
|
No to skoro taka mała siła odśrodkowa, to pewnie przyciąganie przez to większe.
| 20 sty 2009, o 11:53 |
|
 |
|
El_Dar
Pilot bombowca
|
no nie do końca gdyż siła odśrodkowa uzależniona jest w dużej mierze od prędkości obrotowej planety (obiektu) a przyciąganie zwane grawitacją od masy obiektu. P.S. taka myśl mnie naszła po przeczytaniu tego co napisałem że otyli powinni mieć powodzenie u kobiet (większe przyciąganie) za to zakręceni (tancerze) mniejsze powodzenie  a skoro tak nie jest to znaczy że po raz kolejny ludzie łamią prawa natury 
_________________ X3: Terran Conflict Pierwszy profil Ziemski -> Vidar (władca przestrzeni) + kilka mniejszych i większych jednostek
|
| 21 sty 2009, o 11:38 |
|
 |
|
BQB
Pilot
|
To się zgadza, ale jeśli masa planety podobna, a siła odśrodkowa słabsza, no to w rezultacie mocniej jesteśmy przyciągani prawda? Inaczej, jeśli ziemia by kręciła się wolniej, to przyśpieszenie ziemskie byłoby większe niż 9,81 prawda? A jeśli kręciła by się wystarczająco szybko, to by grawitacja była jak na księżycu.
| 21 sty 2009, o 12:02 |
|
 |
|
El_Dar
Pilot bombowca
|
dzięki bogu (naturze) w układzie Słonecznym niema planet o takiej samej masie co za tym idzie możemy czytać o takich kwiatuszkach jak dzień trwający ponad ROK Ciekawe ile przysługuje im dniu urlopu w roku 
_________________ X3: Terran Conflict Pierwszy profil Ziemski -> Vidar (władca przestrzeni) + kilka mniejszych i większych jednostek
|
| 21 sty 2009, o 12:40 |
|
 |
|
Azakal
Porucznik
Dołączył(a): 13 cze 2008, o 11:13 Posty: 737 Lokalizacja: Bydgoszcz Gadu-gadu: 3015275 Rasa: Khaak Gram w: X3: Terran Conflict
|
Dokładnie tak. Siła odśrodkowa kompensuje w pewnym stopniu siłę grawitacji.

DDTC 2.7 + CMOD 3 + SRM 0.80 i trochę skryptów
|
| 21 sty 2009, o 18:14 |
|
 |
|
Vrihedd
Pilot
|
Kiedyś czytałem książkę SF (niestety nie pamiętam tytułu ani autora) napisaną gdzieś w latach 50. Była o planecie na której ciążenie wynosiło 100 (lub 1000) g a rotacja tak duża, że na równiku przyciąganie wynosiło ok 1g. Co ciekawe istnienie takiej planety jest hipotetycznie możliwe 
_________________ Ulubiony cytat: "Split mówi... AAAAARGH!!!"
|
| 21 sty 2009, o 19:41 |
|
 |
|
MacDyller
Pilot
Dołączył(a): 17 cze 2008, o 07:57 Posty: 52 Lokalizacja: Toruń Rasa: Argon Gram w: X3: Terran Conflict
|
Czy to może Harry Harrison - "Planeta śmierci" ? Nie jestem pewien, bo nie pamiętam dokładnie siły przyciągania ale chodziło o to, że jednak było spore. Jednak żyli tam ludzie (wg. książĸi) i dzięki temu i walce z ekstremalnie nieprzyjazną przyrodą mieli niezwykły refleks i byli bardzo silni (to drugie - na ZIemi).
_________________ X3:TC zawieszony z powodów technicznych, powrót do X3:NH - płynniej działa...
|
| 29 sty 2009, o 11:42 |
|
 |
|
hanss
Pilot
|
Właśnie czytam pierwszą część..chodziło raczej o odchylenie osi planety w stosunku do słońca..chyba 45 stopni...i takie tam.W kosmosie każdy rodzaj atmosfery wymyślony przez pisarzy SF ma szansę istnienia np na jednym z księżyców Saturna-Tytanie jest atmosfera metanowa i temp. -178C..jeżeli ktoś czytał cykl Szpital Kosmiczny-Jamesa Whitea to pamięta że występował tam gatunek pacjentów który musiał być izolowany od stałocieplnego personelu ponieważ mógłby być poparzony przez samą jego obecność na oddziale i żył właśnie w takich warunkach jakie faktycznie mają miejsce na wyżej wymienionym księżycu.
|
| 29 sty 2009, o 17:30 |
|
|